VINNARE ÅRETS NYBYGGARE 2017

juni 15, 2017

VINNARE ÅRETS NYBYGGARE 2017- motivering

 

exteriör 2

 

Öbolandet 7:16

Sörmland möter LA.

 

Genom omsorg och inlevelse har byggherrarna Richter & Karlsson tillsammans med arkitekt Inge Lundbäck på Arkoo skapat en mångbottnad och levnadsglad byggnad. Byggnaden är placerad med så liten påverkan på mark som möjligt, träd står kvar inpå knuten. Från gatan ter sig byggnaden en aningens hemlighetsfull. Fasaden, en enkel och tydlig trävägg med ett fåtal fönsteröppningar ger insynsskydd och god isolering. Entrén är tydligt, lite som en koja eller hattstuga, man kan inte gå fel. Byggnaden bär på en hemlighet som uppenbarar sig inifrån byggnaden.

 

Väl inne i byts den anspråkslösa enkelheten mot ljus och öppenhet mot vattnet och utsikten. Stora öppningsbara fönsterpartier som inte bara förser rummen med ljus utan även öppnar upp gränsen mellan ute och inne. Från entrén är det lätt att ta trappan upp och vidare ut mot terrassen på andra våningen. Inomhus är naturen hela tiden närvarande. Byggnaden ger utrymme för umgänge och kalas både ute och inne.

 

Byggnadens inre kvalitéer syns i sin höga detaljeringsgrad. Golv möter väggar med gömda lister som ger upplevelsemässigt ett oändligt golv som även är lättstädat. Väggar av glas på andra våningen förser rummen mot den slutna fasaden ljus. Byggnadens material såsom betong, stål, trä och glas gedigna, tidlösa och hållbara material.

sammantaget ett unikt och föredömligt exempel på när arkitektur är personlig, genomtänkt med en berättelse att hus inte bara är väggar och tak.

 

Daniel Ängmo

Stadsarkitekt, Trosa kommun

Fler Nyheter